O nas

O društvu ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo

Društvo povezuje ljubitelje eksotičnih živali pod imenom Bioexo. Zakaj BIOEXO? BIO je kratica za naše znanje, ki temelji na biologiji vrst, EXO pa zato ker se posvečamo v glavnem eksotičnim živalim. Košček narave v steklenem prostoru, ki ga imenujemo terarij, nam da možnost, da za hip podoživimo džunglo, puščavo ali tropski deževni gozd. Živali ta občutek dopolnjujejo in prav zato s takim veseljem soustvarjamo Bioexo dejavnosti povezane z  eksotičnimi živalmi. To so razne delavnice, naravoslovni dnevi, praznovanja rojstnih dni, počitniške dejavnosti, tečaje ter razstave eksotičnih živali.
Poleg izdelkov, naše društvo nudi celotno storitev in delitev svojega znanja pri oskrbi eksotičnih živali. Seznanjamo se z novimi dognanji, novostmi na področju opreme in nege, beremo dostopno literaturo, spremljamo zakonodajo na tem področju ter obiskujemo sejme v tujini. Naše živali so v ustreznem okolju in pod stalnim veterinarskim nadzorom. V letošnjem letu 2015 smo pričeli z dodatnim programom varstva pred zoonozami in v to dejavnost vlagamo precej finančnih sredstev.

V naši lasti je preko 100 osebkov živali oziroma kar okoli 70 različnih vrst, od plazilcev, pajkovcev, žuželk pa tudi sesalcev, vmes pa tudi kak ptič in polž. Večkrat tudi poskrbimo za živali za katere njihovi lastniki ne morejo več skrbeti. Nimamo odprtega uradnega zavetišča za živali in to opravljamo zgolj prostovoljno, ne sprejemamo nobenih državnih podpor. S plačilom naših storitev in nakupom v naši spletni trgovini nam omogočite, da za te živali poskrbimo, saj gre celoten izkupiček za njihovo hrano in veterinarsko oskrbo.

Nika Leben

nika1.jpg

Biologinja z veliko ljubeznijo do narave, še posebej pa do eksotičnih živali.  Moje najljubše delo je širjenje pozitivnega odnosa do živali, zato z veseljem izvajam delavnice, naravoslovne dni in različne razstave po Sloveniji. Z rednim obiskovanjem sejmov v tujini spoznavam veliko podobno mislečih prijateljev, ter spremljam zadnje trende v teraristiki. Upam na boljše čase, ki bodo prinesli tudi nov zagon tega hobija. Kot turistična vodička z licenco pa z veseljem pripravim tudi kak izlet na sejem ali prestolnico v Evropi z ogledom živalskega vrta ali akvarija. Letos pa me čaka še novI izziv in sicer gojenje metuljev v mrežniku za novo storitev - Izpustom metuljev na porokah,  ter izvedba več tednov počitniških dejavnosti za mladino.

Aleš Abram

ales.jpg

 Že vseh 33let velik ljubitelj živali, vendar sem se vseeno odločil za tehnični poklic gradbeništva. Leta 2006 se je začela uspešna zgodba z društvom Bioexo, kjer smo se združili ljubitelji eksoticnih zivali. Sodelujem skupaj z znano  trebušno plesalko Taissho, ki z plesom s kačo popestri marsikatero zabavo. Velika strast so mi rdečerepi udavi še posebaj različne genetske mutacije-morfi, zato sem se tudi odločil za rejo le teh. V zadnjih 5ih letih sem uveljavil  v evropski trg in mladiči iz moje reje veljajo za kvalitetne živali. V desetih letih prakse sem dobil ogromno izkušenj pri izdelovanju terarijev za različne živali. Specializiral sem se predvsem za visokokakovostne terarije. Mogoče se  najvidnejši od njih nahajajo prav v casino-ju Kongo v Grosuplju, kjer je postavljen sistem šestih terarijev v moji zvedbi.

 

 

NAŠE SANJE - Iščemo prostor pod soncem

V svoji lasti imamo kar precej živali, ki jih lahko pokažemo na naših razstavah in delavnicah. Z leti se njihovo število in pestrost veča, zato zanje potrebujemo vedno več časa, energije in prostora. Na razstavah nas velikokrat ljudje tudi sprašujejo o tem kje bi se te živali dalo videti tudi sicer, saj so običajno zelo navdušeni nad njimi. Tako zadnja leta v nas zori želja po ustanovitvi javnega terarija oziroma bolje rečeno kar vivarija eksotičnih živali. V njem bi lahko prikazali veliko število vrst v različnih okoljih prilagojenih njihovim življenjskim pogojem v naravi. 

Potrebujemo objekt, ki vsebuje veliko prostora, kamor bi lepo lahko razporedili živali, v kolikor pa bi lahko dodatno bilo na voljo še več prostorov ali zemljišča, pa imamo precej idej, kako bi lahko ponudbo še popestrili. Otrokom način vodenega ogleda, kjer doživijo stik z živaljo, omogoča da živali ne vidijo samo zaprte nekje za steklom, pri tem ugotovijo da so nekatere tople in mehke, druge gladke in hladne in na tak način pridobivajo izkušnje, naučijo se kako ravnati z živaljo, ter jih poskušajo razumeti. 

Želimo nadaljevati in še razširiti našo ponudbo živali, opreme in hrane ter vsega kar je povezano z eksotičnimi živalmi. Za uresničitev svojih sanj bi radi izkoristili možnost brezplačnega najema nepremičnine, ki jo ne bi bilo potrebno veliko obnoviti oziroma vzdrževati. Zavedamo se, da so časi težki, zato z vlaganji ne bi preveč hiteli, ampak v desetih do petnajstih letih bi s svojim znanjem in voljo do dela postopno spremenili neperspektivno posestvo v največji center za eksotične živali v Sloveniji z največjo in najbolj pestro zbirko eksotičnih živali.

Mesto oziroma kraj ki bi nas gostilo, bi s tem pridobilo še nekaj naravoslovnega pridiha ter obogatilo turistično ponudbo. Vzdrževanje nepremičnine se bi financiralo iz naših dejavnosti, obenem bi ostalo last prejšnjega lastnika in vzporedno z rastjo podjetja pridobivalo na vrednosti. Po najboljšem scenariju bi morala dejavnost sčasoma financirati tudi odkup posestva.

Prosim kontaktirajte nas, če nam pri tem lahko pomagate, ali poznate kak tak objekt (info@bioexo.com, 070-857-785-Nika)

 Nika Leben in Aleš Abram ter ostali člani ekipe Bioexo