Objava za javnost

Člani društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo so me prosili, da zberem dejstva in preventivne ukrepe v kratki objavi. V zadnjih nekaj dneh kroži po raznih straneh povezanih s teraristiko vest o prisotnosti paramyxo virusa. Ker v zvezi s tem kroži precej neresničnih informacij želimo objaviti nekaj dejstev. Posvetovali smo se z veterinarji, ki so nam potrdili da je nekaj vzorcev poslano na analize vendar ne gre za nekaj novega ampak so te okužbe in seropozitivne živali bile znane že od prej. Ker pa se ne pozna še rezultatov analiz, prav tako ne vemo ali gre za ta virus oziroma ne poznamo njegove virulentnosti. Kače lahko zbolijo za bakterijskimi ali virusnimi boleznimi, prve lahko zdravimo z antibiotiki, druge žal ne moremo. Obstaja več kot 14 različnih skupin virusov, ki lahko prizadanejo kače. Konkretno paramyxo virus prizadane dihalni sistem kače, kače so lahko v dobri kondiciji in lastniki sploh ne opazijo, da je kaj narobe, v končnih fazah pa kažejo nevrološke znake in imajo odprta usta, ter poginejo. V več primerih so opisali, da so lastniki po vnosu novega člana v skupino živali brez ustrezne karantene doživeli večji pogin kar čez noč. V literaturi je največ primerov opisanih iz družine Viperidae – gadi, pojavlja se pa tudi pri drugih kačah, posamezni pa tudi pri kuščarjih in želvah.
Ko bodo znani rezulati analize in če gre za dejansko prisotnost paramyxovirusa v slovenskih zbirkah bomo organizirali posebno predavanje veterinarske stroke o varstvu eksotičnih živali pred okužbami z virusi.
V tem vmesnem času pa vseeno ponavljamo preventivne ukrepe ki veljajo vedno ko kupite novo žival. Vedno je nujna karantena – v primeru da kupite novo žival, naj bo ta vsaj dva meseca ločena od ostalih. Med oskrbo vedno razkužujte roke in orodje s katerim rokujete z živalmi, nove karantenske živali naj bodo na vrsti za oskrbo vedno zadnje. Če ste imeli večje pogine živali, pa imate shranjena še njihova trupla, jih lahko daste na analizo za virus v veterinarske ambulante, ki se ukvarjajo tudi s plazilci. Če sumite, da je žival bolna, jo peljite k veterinarju (seznam ambulant smo objavili pred kratkim). Terarije pred naselitvijo z novo živaljo vedno dobro razkužite (npr.varikina) še posebej velja o za tiste, v katerih je bila bolna žival. Take terarije lahko ponovno naselite šele, ko sta pretekla vsaj dva meseca od zadnjega bivanja bolne živali.
Kot za vse bolezni še posebej za virusne velja da je boljše preprečevati kot zdraviti, zato upam, da vam bo ta objava pomagala.